Свині та тепловий стрес – високі температури не повинні бути жахаючими

Як свині переносять спеку?

Сільськогосподарські продуктивні тварини відрізняються не тільки за видами, але і переносимістю високих температур в оточуючому середовищі. Теплові хвилі з температурою понад 30°С в останні роки зустрічаються доволі часто, і цього літа ні люди, ні тварини не уникнуть цього. Тепловий стрес виникає, коли тварина тривалий час піддається впливу високих температур. Організм починає на це реагувати тим, що виражається багатьма симптомами. Це не варто недооцінювати, оскільки вплив теплового стресу може завдати шкоди здоров’ю свині, знизити продуктивні результати та навіть призвести до її загибелі.

Свині особливо чутливі до виникнення теплового стресу. Тривалі високі зовнішні температури призводять до порушення терморегуляції. Це відбувається тому, що організм тварини хоче адаптуватися до нових умов оточуючого середовища, які відхиляються від термонейтральної температури. Тепловий оптимум для дорослих свиней знаходиться між 18 °C та 25 °C. Особливо навесні та восени з великими коливаннями температури між днем і вночі, які також відчутні в тваринницьких приміщеннях з примусовою вентиляцією, організм свині робить багато, щоб пристосовуватися до швидко мінливих температур. Так, особливо влітку, коли на організм довгий час діють температури вище «зони комфортного самопочуття», свині страждають від теплового стресу.

Що відбувається при тепловому стресі?

Збільшуючи ток крові через шкіру, організм намагається віддавати тепло шляхом випаровування. У свиней мало потових залоз і багато внутрішнього жиру, що ускладнює регулювання температури тіла через шкіру при підвищеній температурі оточуючого середовища. Ось чому свині використовують можливість лягти в калюжу, тобто вони шукають прохолодну поверхню і лежать на ній, щоб покращити виділення тепла в навколишнє середовище. Тому більш холодні підлоги, такі як чавунні решітки та бетон, є кращим рішенням, ніж підстилка. Якщо температура продовжує зростати, багатьох тварин можна також знайти навколо поїлок або лежачи в зоні гноєвідділення.

При термічному навантаженні метаболічні реакції порушуються. Споживання корму зменшується, оскільки організм виробляє іще більше тепла в процесі травлення, а частота дихання збільшується, оскільки тепло частково передається через дихальні шляхи. Також частіше спостерігається сечовипускання, що пов’язано із втратою електролітів з організму та збільшенням вироблення гноївки.

Вплив теплового стресу на свиней

У свиней, які зазнають впливу теплового стресу, відмічають підвищений артеріальний тиск, гіперглікемію та порушення водного та електролітного балансів. Зниження споживання корму, пов’язане з тепловим стресом, обмежує щоденні прирости та погіршує загальне самопочуття тварин, тобто погіршується ефективність виробництва. Крім того, збільшується ризик захворювань, оскільки імунна система ослаблена.

Можна також спостерігати багато випадків небажаної поведінки. Свині стають більш агресивними, що разом із порушенням електролітного балансу може призвести до канібалізму. На вирощування поросят впливає так званий «літній спад»: репродуктивні показники свиноматок і кнурів обмежені, що проявляється затримкою початку охоти, тихою охотою або загибеллю ембріонів у свиноматок, а також погіршенням якості сперми та зменшенням статевої активності у кабанів.

Так Ви захистите свиней від перегріву

Зараз вже існує безліч технічних пристроїв, які дозволяють хоча б пом’якшити екстремальні температурні впливи. Якщо повітрообмін є достатнім, застосовуються непрямі рішення, як, наприклад, охолодження привідного повітря шляхом утворення туману із води. Безпосереднє зволоження тварин також може принаймні знизити відчуття температури. При цьому важливо, щоб вологість повітря не піднімалася занадто високо, оскільки можна отримати зворотній ефект і створити додаткове навантаження на кровообіг тварин.
Зменшення щільності постановки тварин є додатковим засобом для зменшення впливу теплового стресу.

Годівля з огляду на тепловий стрес у свиней

На додаток до забезпечення оптимальних умов мікроклімату приміщення, забезпечення відповідної годівлі та постійний необмежений доступ до свіжої води відіграють вирішальну роль у сприянні переносимості свинями спеки.

Наступні поради допоможуть Вам боротися із ризиком виникнення теплового стресу:

  • У спекотні дні максимально зменшіть кількість баластних речовин в раціоні, оскільки метаболізація сирої клітковини збільшує вироблення тепла організмом.
  • Обмеження неперетравного протеїну при одночасному збільшенні частки синтетичних амінокислот для раціону з оптимальним складом амінокислот знижує ферментацію амінокислот у товстому кишечнику, що додатково зменшує вироблення тепла в процесі травлення.
  • Через зниження споживання корму концентрацію енергії в ньому слід збільшити.
  • Оскільки при більш високій температурі корм швидше псується, рекомендується розділяти добовий раціон на кілька невеликих порцій.
  • Рекомендується переносити час годівлі на ті години, коли температура оточуючого середовища нижча. Корм можна змочувати водою.
  • Знизьте температуру води у чаші-поїлці хоча б на кілька градусів нижче температури оточуючого середовища.

Рекомендації щодо годівлі ЙОЗЕРА

  • Ви також повинні думати про корми, які можуть сприяти споживанню корму, поживних речовин та енергії: Megajoule збільшує щільність енергії у кормі, так що навіть при зниженому споживанні корму, споживання енергії буде достатнім.
  • VitaPilot з комплексом активних рослинних компонентів FlavoVital® забезпечує більш високе споживання корму та конверсію в критичних фазах виробництва, в тому числі й у випадку теплового стресу.
  • Захисний комплекс Protectin® пропонує допомогу при навантаженні на обмін речовин та кровообіг. Protectin® підтримує кровоносну систему і функціональність кровоносних судин, покращує транспортування кисню до тканин і стимулює природним шляхом імунну систему.
Nicht mein Thema | Not my topicNicht hilfreich | Not helpfulWeniger hilfreich | Less helpfulEher hilfreich | Rather helpfulSehr hilfreich | Very helpful (Keine Bewertungen vorhanden)
Завантаження...