Канібалізм у свинарнику

Багато назв для теми, яка завжди актуальна: канібалізм – проблема, з якою кожен власник свиней стикався хоча б раз, займаючись професійною практикою.
Незалежно від того, чи це пов’язано з годівлею, погодними умовами чи гігієною, необхідно знайти причини та (також з профілактичною метою) рішення для відповідної ситуації.

Некроз і канібалізм / каудофагія

Кусання хвоста, вух та боків не приємні ні для тварин, ні для фермерів. Окрім психологічного навантаження для фермера, часто виникає також значна економічна шкода. Потерпілі тварини страждають від погіршення свого загального стану, менше їдять, що може спричинити скорочення щоденних приростів та конверсії корму. Якщо рана інфікується, витрати на догляд, ветеринарне обслуговування та вибракування частин туші на забійній лінії через розвиток інфекції з утворенням абсцесів збільшуються – іноді при серйозних травмах в крайньому випадку залишається лише вибракування.

Види та походження

Кусання хвоста або вух часто починається з того, що інші свині грайливо беруть до рота цікаві рухомі частини тіла інших тварин. Якщо при цьому виникають невеликі травми або якщо тканина раніше була пошкоджена некрозом, це провокує подальші укуси. До цього додатково стимулює виділення секрету з рани або крові.

Інша форма виникає у свиней, що піддаються стресу, які перетворюють своє незадоволення в чіткі атаки з кусанням. Подібне зняття стресу призводить до порушення поведінки.

Обидва види укусів можуть ескалувати протягом декількох годин.

Передумови та причини

Іноді визначити чітку причину розвитку проблематики дуже складно. Здебільшого різні фактори збираються разом, які буквально переповнюють «бочку», саме тому підприємствам з подібними проблемами часто необхідний поглиблений аналіз, щоб виявити якомога більше причин канібалізму серед свиней та усунути їх на наступному етапі.
Пошкодження тканин або некроз часто передує кусанню, при цьому порушення обміну речовин і навантаження на імунну систему відіграють центральну роль. Тут вивільняються компоненти клітинної стінки грамнегативних бактерій, таких як E.coli або сальмонела, так звані ліпополісахариди або ендотоксини.

Якщо кишкова стінка пошкоджена в результаті інших впливів (наприклад, стресу, дії спеки / холоду, мікотоксинів, невідповідного раціону, нестачі води, …), ці ендотоксини можуть проникати в кров і викликати запальні реакції в усьому організмі, що врешті-решт призводить до того, що тонкі капілярні судини з периферійних частин тіла, таких як вуха, хвіст та ратиці погано забезпечуватимуться кров’ю або навіть блокуються, що в кінцевому підсумку призводить до відмирання навколишньої тканини (= некрозу).
Іншим джерелом потрапляння ендотоксинів є біоплівки у водопровідних трубах та забруднені корми.

Профілактика

Оскільки причини настільки різноманітні і характер проблем сильно різниться залежно від підприємства, кожне підприємство повинно реагувати індивідуально та усувати відповідні фактори ризику. Загалом, звичайно, необхідно застосовувати професійну практику з оптимізованим умовами утримання для тварин.

Особливу увагу слід звернути на такі моменти

  • зменшення стресу (відповідна щільність постановки, структурованість загону, мало перегрупувань, спокійне поводження);
  • зайнятість (рекомендовано використовувати органічний матеріал, який може змінюватися, жуватися, розбиратися, поїдатися, який можна досліджувати разом і що залишається привабливим протягом тривалого часу завдяки його частій заміні);
  • вода (висока біологічна та хімічна якість, адаптований тиск та достатня кількість питної води);
  • клімат свинарника (концентрація шкідливих газів, крива температури, достатня кількість свіжого повітря, відсутність протягів);
  • вміст сирої клітковини та частка речовин в раціоні, що можуть ферментуватися бактеріями;
  • раціон (з урахуванням потреби, відсутність різкої зміни компонентів);
  • загальне здоров’я тварин (тісна співпраця з ветеринарним лікарем, який піклується про поголів’я).

У разі виникнення надзвичайної ситуації

На жаль, навіть працюючи найбільш обережно не можна повністю запобігти появі окремих випадків. Щоб не було ескалації, вирішальне значення має добре спостереження за тваринами.

При появі наступних попереджувальних сигналів слід швидко реагувати:

  • посилення нервозності та інтенсивне маніпулювання оточенням, тваринами у загоні, власником тварин;
  • «місця засосів» на хвостах, перші місця пожовування хвостів свиней іншими тваринами;
  • голі, безволосі хвости;
  • хвости, якими сильно розмахують, б’ють;
  • висячі, забруднені хвости;
  • місця укусів, перші травми з кровотечею.

Попіклуватися про ефективне відволікання:

  • зелений (сіно, люцерна) або принаймні органічний матеріал для зайнятості (джутові мішки, сизалова мотузка, бавовняна мотузка, ін.);
  • лизунці / спеціальні суміші для лизання;
  • різні пластикові іграшки, що продаються.

При цьому важливо часто замінювати іграшки, щоб об’єкти та матеріал для відволікання залишалися привабливими. Крім того, постраждалих тварин (та / або тих, що кусаються, якщо їх можна ідентифікувати) також слід відокремлювати, щоб запобігти подальшому кусанню. У разі отримання травм рани слід обробити, проконсультувавшись з ветеринарним лікарем, щоб запобігти або боротися з інфекціями. Тут важливу роль відіграють місцеві обробки рани, застосування системно діючих антибіотиків та знеболюючих / протизапальних засобів.

Допомога від ЙОЗЕРА!

Для ефективної профілактики та лікування некрозів вух та канібалізму Йозера розробила спеціалізовану кормову добавку для свиней – ProtecTailTriotin
Рекомендовано завжди мати в наявності цей продукт, використовувати його для профілактики в фазах, де часто проявляються дані проблеми, а також в разі відсутності профілактики, швидко вводити його в лікувальних цілях(та дозах) при появі перших симптомів.

Особливості продукту:

  • Спеціальні глинисті мінерали (бентоніт-монтморилоніт). Їх дія спрямована на зв’язування ендотоксинів (зв’язування шкідливих продуктів розпаду бактерій);
  • Пакет Triotin (поліфеноли із винограду та спец. активні речовини із каштану, а також трав’яні екстракти). Дія спрямована на стимуляцію імунної відповіді, зниження запального процесу та прискорене заживлення ран (за рахунок кращого постачання кисню та активних речовин до тканин);
  • Відбірні речовини із заспокійливим ефектом та триптофан. Mg має заспокійливий ефект, а триптофан бере участь у синтезі гормону щастя серотоніну – тому в комбінації ці речовини позитивно впливають на самопочуття тварин та роблять їх спокійним.
Nicht mein Thema | Not my topicNicht hilfreich | Not helpfulWeniger hilfreich | Less helpfulEher hilfreich | Rather helpfulSehr hilfreich | Very helpful (Keine Bewertungen vorhanden)
Завантаження...