Оптимальний клімат в приміщенні для свиней – на що слід звертати увагу?

Правильний клімат у свинарнику впливає на добробут і здоров’я тварин. Таким чином, правильно сконструйована вентиляція також позитивно впливає на результати виробництва.

Вентиляція у свинарниках

Основним завданням вентиляції є заміна використаного повітря, а також сприяння підтримці оптимальної температури у свинарниках. Влітку добре функціонуюча система вентиляції має важливе значення для зменшення теплового стресу.

Рекомендовані орієнтовні показники щодо параметрів мікроклімату у приміщенні для свиней

Максимальні рівні концентрації шкідливих газів (згідно з TSchNutz)

Шкідливий газОрієнтовні показники по максимальній концентрації в зоні розміщення тварин (ppm / м3 повітря)
аміак (NH3)20
вуглекислий газ (CO2)3000
сірководень (H2S)5

Яку систему вентиляції у свинарнику слід вибрати?

Основою для вибору типу вентиляції завжди повинна бути ефективність механізму – забезпечення правильного мікроклімату для тварин. Повітрообмін повинен регулюватися залежно від температури та вологості повітря в приміщенні та умов ззовні.
Зовнішні умови та активність свиней впливають на зміну мікрокліматичних умов протягом доби. Тому ручне управління неможливе. Практичним рішенням є використання автоматичних систем з комп’ютерами, що управляють мікрокліматом, які фіксують усі відповідні мікрокліматичні параметри та самостійно їх регулюють.

Вакуумна вентиляція у свинарниках

Найпоширенішою та ефективною механічною системою вентиляції є вакуумна вентиляція, оскільки вона пропонує найбільші можливості для регулювання потоку повітря та уможливлює рівномірний розподіл повітря в приміщені без протягів у зоні відпочинку свиней.
У цій системі відпрацьоване повітря активно виводиться із приміщення вентиляторами. Відсмоктування повітря відбувається над або під зоною розташування тварини і, як правило, виводиться через повітряні шахти, вбудовані в дах будівлі. Активне виведення повітря створює на іншому кінці будівлі ефект всмоктування, що втягує свіже повітря в середину зовні. Повітря може потрапляти до приміщення і до зони розміщення тварини кількома способами. Бічні стінки дуже часто мають великі отвори для центрального каналу подачі повітря, з якого в приміщення потрапляє і розподіляється свіже повітря.

На що потрібно звертати увагу в системах вентиляції?

Для того, щоб досягти правильного руху повітря і, отже, ефективної вентиляції, установки для введення та виведення повітря повинні бути правильно розміщені та налаштовані.

Правильне функціонування вентиляційної техніки необхідно щоденно перевіряти та регулярно проводити більш широку перевірку справності системи мікроклімату. При цьому можуть бути виявлені та усунені різні несправності, такі як порушення циркуляції повітря (наприклад, забруднене приточне повітря, неправильний підсос повітря через не герметичні дверцята або гноєтранспортер), дефекти або функціональні несправності (наприклад, помилкові вимірювані значення, вентилятори, що неправильно працюють).

Вентиляція взимку

Низькі зовнішні температури взимку та пов’язане з цим прохолодніше повітря означають, що взимку кількість повітря, що подається до тваринницьких приміщень знижується, щоб зберегти там температуру в діапазоні доброго самопочуття свиней. Проблемою тут може бути скупчення шкідливих газів у зоні розміщення тварин та надмірна вологість повітря. Особливо для молодих свиней рекомендується додатковий обігрів у відділенні для утримання або нагрівання привідного повітря перед його введенням у відділення, щоб підтримувати температуру та об’єм повітря, що надходить до приміщення, на оптимальному для тварин рівні.

Вентиляція влітку

На відміну від вентиляції взимку, головним завданням вентиляції влітку є транспортування тепла із зони розміщення тварин. Особливо при дуже високих зовнішніх температурах в середині літа, вентиляції, що навіть працює на повному навантаженні, часто не вистачає. Тоді необхідно вжити додаткових заходів для збереження продуктивності тварин та запобігання втрат. Для цього також існує багато технічних можливостей, але особливо відмітити слід систему охолодження високого тиску.

Як працює система охолодження високого тиску?

Вода пропускається через дрібні форсунки під високим тиском, внаслідок чого вода розпадається на дуже дрібний туман, який негайно випаровується в гарячому повітрі. Це забезпечує ефективне охолодження при зниженні температури від 5 до 8 градусів Цельсія.
Установку можна розмістити в центральному повітряному каналі, але вона також працюватиме і безпосередньо у відділенні. Якщо її розмістити у відділенні, деякі системи також можна використовувати для замочування та дезінфекції обладнання в тваринницькому приміщенні.
Рекомендується з’єднувати систему охолодження з клімат-контролем, щоб вологість повітря не ставала занадто високою.


Nicht mein Thema | Not my topicNicht hilfreich | Not helpfulWeniger hilfreich | Less helpfulEher hilfreich | Rather helpfulSehr hilfreich | Very helpful (1 Stimmen, Durchschnitt: 0,00 von 5)
Завантаження...